Să fi avut vreo trei-patru anişori... Un copil zâmbăreţ, purtând pe cap o budionovkă*, o şapcă arhicunoscută, purtată de mii de băieţei din republica sovietică socialistă moldovenească. Vlăduţ Filat zâmbeşte din poză. Probabil de aceea că era fericit... pentru că avea budinovkă. Iată-l, în altă poză, de mânuţă cu tata, pe fundalul unui gard împletit din nuiele. Băiatul tatii... Tata nu ştia că ţine de mână un viitor premier al unei ţări încă inexistente şi pe liderul unui viitor partid viguros ca un stejar. Într-o altă fotografie îl vedem pe soldatul Vladimir Filat pe când, probabil, era grănicer în Sevastopol, având prinse la piept vreo cinci insigne...
Internetul este zgârcit în fotografii cu Vlad Filat pe când era mic sau adolescent. La fel, se cunosc foarte puţine detalii despre copilăria lui Vlăduţ Filat – cunoaştem doar că umbla la furat cireşe, avea grijă de găini şi porci, se temea de mătura mamei când o zbughea la scăldat fără voia părinţilor, a visat să devină aviator şi că a fost DJ la radio.
Fotografiile prezentate de HotNews.md au fost „pescuite” din filmul documentar „Vlad Filat”, realizat şi prezentat de Partidul Liberal Democrat în campania electorală din acest an.
http://hotnews.md/articles/view.hot?id=7385
* Budionovkă – şapcă purtată de ostaşii Armatei Roşii. A fost creată în 1918, după formarea Armatei Roşii. Şapca militară a fost denumită „budionovkă” în cinstea mareşalului rus Semion Budionnâi, erou al războiului civil. O perioadă, şepcile respective s-au numit şi „frunzevka”, în cinstea unui alt important comandant din Armata Roşie – Mihail Frunze, care a avut origini moldoveneşti.